ЕНТЕРАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З ІНСУЛЬТОМ

Швидкий пошук продукту

Вибрати категорію або підкатегорію

Харчування - невід'ємна частина лікувального процесу при відновленні після інсульту

Для підтримки організму і тим більше відновлення після важкої хвороби необхідно правильно підібране харчування. Існує безліч досліджень, що підтверджують важливість адекватного харчування пацієнтів з різними захворюваннями. Харчування є невід'ємною частиною лікувального процесу.

Тут зібрані практичні рекомендації по харчуванню пацієнтів, які перенесли інсульт. У простій формі наведені відповіді на питання, з якими Ви або Ваші близькі можуть зіштовхнутися в процесі відновлення.

Чому лікувальне харчування важливо для пацієнтів після інсульту?

Інсульт є захворюванням, що впливає на організм в цілому. Людина, яка перенесла інсульт, змушена починати жити спочатку: необхідно знову вчитися рухатися, ходити, говорити і навіть харчуватися.

Одним з наслідків інсульту є втрата здатності самостійного прийому їжі в силу часткової або повної паралізації. Крім цього, порушення нервової регуляції викликають слабкість самих різних м'язів, тому деякі пацієнти не в силах самостійно їсти: їх необхідно годувати з ложки.

Недостатнє харчування відноситься до одного з найбільш поширених порушень, що відзначаються у пацієнтів, які перенесли інсульт. Причинами нутритивной недостатності зазвичай є недостатнє споживання їжі внаслідок порушень свідомості і ковтання або втрати апетиту.

Цьому сприяють також особливості таких хворих: похилий вік; порушення свідомості; уповільнення темпу рухів, порушення координації та/або тривала знерухомленість;  відсутність зорової уваги і/або випадання полів зору; проблеми спілкування і порушення мови (не просять їсти і пити); зниження апетиту і почуття спраги; депресія і залежність від оточуючих.

За статистичними даними близько половини людей, які перенесли інсульт, відчувають труднощі при прийомі їжі. Проблеми з ковтанням (дисфагія) можуть призводити до недостатнього харчування і ослаблення пацієнта. В силу виниклих порушень прийом звичайної їжі стає неможливим, а дуже часто і небезпечним.

Недостатнє харчування не тільки супроводжується втратою маси тіла, зниженням фізичної працездатності, погіршенням самопочуття, але і викликає серйозні порушення в обміні речовин, ослаблення імунного захисту і ендокринні дисфункції, що впливає на розвиток інфекційних ускладнень, придбання нових захворювань. Через це подовжується період відновлення і людина набагато повільніше повертається до звичного життя.

Харчування є важливим напрямком терапії інсультних пацієнтів. Боротьба з дисфагією і відповідний раціон харчування є частиною відновного процесу. Дієта при інсульті спрямована на вирішення двох основних завдань: відновлення ослабленого організму і здоров'я, а також профілактику рецидиву.

Для того, щоб уникнути труднощів, пов'язаних з прийомом їжі, і дотримати вимоги до складу харчування, створені спеціальні суміші для лікувального харчування. Такі суміші мають збалансований склад, легко засвоюються і не надають додаткового навантаження на процес перетравлення і всмоктування поживних речовин.

Недостатність харчування можна компенсувати застосуванням спеціальних поживних сумішей, і таке лікування тим ефективніше, чим раніше воно починається.

Загальні рекомендації щодо харчування пацієнтів з інсультом

Харчування має бути:

◾ повноцінним і достатнім — воно повинно містити всі поживні речовини в необхідних організмом кількостях, обов'язково включення харчових волокон для підтримки нормальної функції кишківника;

◾ містити вітаміни і мікроелементи - їх дефіцит призводить до розвитку різних ускладнень;

◾ збалансованим - зберігати певні співвідношення між поживними речовинами;

◾ легкозасвоюваним - не викликати додаткового навантаження на процеси перетравлення, всмоктування і засвоєння поживних речовин клітинами організму;

◾ залежно від стану ковтальної функції пацієнта: рідким, гомогенним, пюреобразним, протертим.

Прийом їжі необхідно проводити невеликими порціями, але часто (5-6 разів на день)

Особливості дієти

◾ Слід включити в раціон овочі, фрукти, нежирне м'ясо і рибу.

◾ В якості напоїв найкраще підійдуть кисіль, компоти, слабо заварений чай або трав'яний настій, свіжовижаті соки.

◾ Важливо повністю дотримуватися дієти без солі

◾ Виключити вживання смаженого, гострого і копченого, консервів, ковбаси, а також у великій кількості макаронної продукції.

◾ Не рекомендовано пити міцний чай, каву, какао, газовані напої і пакетовані соки.

Чим лікувальне харчування краще звичайного?

Для харчування пацієнтів, які перенесли інсульт, необхідна спеціальна дієта. Їжа повинна бути легкозасвоюваною, але містити при цьому необхідні організму поживні речовини. При цьому, зважаючи на порушення функції ковтання, їжа повинна бути протертою або перемеленої до однорідної маси.

При кожному прийомі їжа повинна бути однаковою консистенції і оптимальної температури.

У складі порції крім білків, жирів і вуглеводів повинні бути вітаміни і мікроелементи. Забезпечити необхідну кількість вітамінів і мікроелементів в звичайній їжі практично неможливо, тому їх потрібно купувати в аптеці і додавати в їжу.

Для усунення і профілактики порушень роботи шлунково-кишкового тракту (запор, діарея) необхідно вживати харчові волокна. У спеціалізованих сумішах містяться певні види харчових волокон. Завдяки їх оптимальній кількості і співвідношенню ризик розвитку запорів і рідкого стільця знижений.

Важливо також пам'ятати про швидке інфікування теплою протертою їжі: суміш, приготована самостійно, дуже швидко піддається колонізації бактеріями. Для здорової людини вони, як правило, не страшні, але ослабленому організму, що відновлюється після інсульту, можуть завдати шкоди. Тому не можна приготувати відразу багато їжі на кілька днів вперед. Потрібно постійно готувати свіжу порцію.

Рідкі суміші для лікувального харчування відповідають всім пропонованим вимогам. Вони створюються відповідно до сучасних наукових рекомендацій з урахуванням потреб різних категорій пацієнтів. Суміші для лікувального харчування випускаються в рідкій, вже готової для застосування формі, легко дозуються, що є додатковою перевагою в порівнянні з традиційною їжею. До їх складу входять високоякісні білки, жири, вуглеводи, оптимальна кількість всіх необхідних вітамінів і мікроелементів. Це дозволяє використовувати їх в якості додаткового або єдиного джерела живлення у хворих з інсультами.

І сам хворий і його родичі можуть бути впевнені в тому, що застосування даного виду харчування дозволить швидше впоратися з хворобою.

Що таке зондове харчування?

Nutritub® Gastral Safety
Поліуретановий зонд для назогастрального харчування Нутрітьюб Гастрал

Зондове харчування застосовується при функціонуючому шлунково-кишковому тракті, коли порушені функції жування і ковтання, тобто звичайне харчування через рот неможливо.

Через ніс в шлунок або кишківник вводиться тоненька порожниста трубочка (зонд), через яку будуть доставлятися поживні речовини.

Постановку зонда може здійснити тільки медичний працівник. Зондове харчування гарантує безпеку: мінімізований ризик вдавитися при ковтанні.

Існують різні склади сумішей для лікувального харчування. Завдяки смаковим якостям вони можуть застосовуватися не тільки як зондове харчування, їх також можна вживати як звичайне харчування через рот.

◾ Суміші типу Файбер з харчовими волокнами - нормалізують і підтримують природний стан мікрофлори кишечника.

◾ Суміші типу енергія - для пацієнтів з високими потребами в білку і енергії.

◾ Суміші типу енергія Файбер - для пацієнтів з високими потребами в білку і енергії, сприятливо впливають на функціонування шлунково-кишкового тракту.

◾ Суміші типу діабет - спеціальний склад для пацієнтів з цукровим діабетом.

Додаткове пероральне харчування

Додаткове пероральне харчування (сіпінг) застосовується в якості додаткової підтримки організму поживними речовинами і енергією. Пацієнт самостійно вживає суміш невеликими ковточками. Такий метод підвищує засвоєння і покращує засвоєння лікувального харчування.

Переваги напою для додаткового перорального харчування

Це спеціалізована висококалорійна, повністю збалансована за всіма поживними речовинами рідка суміш.

◾ Склад оптимальний за змістом і співвідношенням білків, жирів і вуглеводів

◾ Містить добову потребу вітамінів і мікроелементів

◾ До складу входять омега-3 жирні кислоти риб'ячого жиру, незамінні жирні кислоти

◾ Суміші, що містять і не містять харчові волокна

◾ Невеликий обсяг - після інсульту рекомендовано харчування невеликими порціями

◾ Стерильність - у пацієнтів зі зниженим імунітетом допоможе запобігти розвитку пов'язаних з харчуванням інфекційних ускладнень

◾ Приємний смак і швидке засвоєння

Солодкі і несолодкі смаки

◾ Ванільний

◾ Полуничний

◾ Шоколадний

◾ Банановий

◾ Овочевий суп

Зручна упаковка-пластикова пляшечка 200 мл

◾ Кришка може неодноразово повторно закриватися

◾ Трубочка для сіпінга

◾ Спеціальна форма пляшки для зручного тримання

◾ Пляшка, яка не б'ється 

Рекомендації щодо вживання напоїв Нутрікомп при дисфагії

Що їсти і пити, якщо існують проблеми з ковтанням? Порушення ковтання називається дисфагія. В цьому випадку значно підвищується ризик того, що мікроскопічні шматочки їжі або рідина потраплять в легені, тобто можлива аспірація. Справитися з такою загрозою допоможе зміна текстури і консистенції їжі і рідини.

  1. Якщо немає порушень ковтання, то в залежності від смакових уподобань можна вибрати будь-який напій Нутрікомп з солодким або несолодким смаком (Нутрікомп Дрінк Плюс, Нутрікомп суп овочевий).
  2. При порушеннях ковтання легкого ступеня показані Нутрікомп Дрінк Плюс і Нутрікомп суп овочевий. Ці суміші мають спеціально адаптовану консистенцію.
  3. При порушеннях ковтання середнього ступеня для додання їжі спеціальної консистенції застосовують загусники, які можна додати безпосередньо в приготовлену вами їжу або в будь-який напій Нутрікомп.
  4. При порушенні ковтання тяжкого ступеня (ризик аспірації) приймати харчування через рот категорично заборонено. У таких випадках проводиться зондове харчування.

Для поліпшення смакових властивостей суміші з солодкими смаками можна вживати охолодженими (температура холодильника) або у вигляді морозива. Для приготування морозива суміш заливається в формочку і поміщається в морозильну камеру. Можна додати ягоди або фрукти.

Суміші з несолодкими смаками можна вживати в підігрітому вигляді (до 60°). Розігріти суміш можна прямо в пляшечці. Для того, щоб підігріти суміш в мікрохвильовці, необхідно зняти кришечку і видалити під нею фольгу. Щоб готову страву виглядало більш привабливо, ви можете прикрасити суп зеленню або сухариками.

Як урізноманітнити раціон після інсульту?

Багато пацієнтів вимагають тривалого лікування. Вони знаходяться у свідомості і в силу особливостей захворювання змушені їсти незвичну протерту, прісну їжу, яка дуже швидко набридає.

Щоб не допустити ситуації, коли пацієнт відмовляється від прийому їжі, так як вона йому не подобається або набридла, була створена Книга рецептів. Використання спеціально розроблених рецептів дозволить не тільки отримувати необхідні поживні речовини, але і урізноманітнити раціон, зберігши властивості сумішей.

Книга рецептів містить безліч пропозицій того, як легко ви можете включити суміші Нутрікомп в звичайне приготування їжі і збагатити ваше щоденне харчування всіма життєво-важливими поживними речовинами.

Рецепты блюд на основе лечебного питания Нутрикомп

Oпис Документ Посилання
Книга рецептов Нутрикомп Простые и быстрые способы восстановления сил
pdf (1.3 MB)
Книга рецептов Нутрикомп Дринк Вкусные и полезные рецепты
pdf (1.4 MB)

Небезпечні помилки

Загусники є лікувальним харчуванням

На даний момент пацієнтам з порушенням ковтання призначають спеціальні загусники. Важливо пам'ятати, що вони є загусниками їжі і напоїв, але самі не несуть ніякої поживної цінності.

Я пробував лікувальне харчування, приймав його кілька днів, воно не допомагає!

Лікувальне харчування необхідно застосовувати тривалий час. Серйозне виснаження неможливо скорегувати за кілька днів лікування так само, як і важку інфекцію не можна вилікувати 2-3 прийомами антибіотиків. Мінімальні курси лікувального харчування розраховані на регулярне застосування протягом декількох тижнів. Тоді можна судити про ефект проведеної терапії.

Лікувальне харчування-це хімія. Краще я стану більше вживати звичайних продуктів

Лікувальне харчування містить всі необхідні поживні речовини, які присутні в звичайних продуктах, тільки в легкодоступній для організму формі. Воно не навантажує печінку і легше для засвоєння. У пацієнтів з недоліком харчування порушена робота шлунково-кишкового тракту, через що своєчасно відновити харчовий баланс прийомом звичайних продуктів неможливо.

Звичайне харчування дешевше спеціалізованих готових сумішей

На перший погляд, звичайне харчування здається дешевше спеціалізованих сумішей. Але необхідно згадати про вимоги, що пред'являються до харчування пацієнтів, які відновлюються після інсульту:

◾ приготована суміш повинна містити легко засвоювані білки, жири, вуглеводи в певних кількостях і співвідношеннях. У складі повинні бути присутніми харчові волокна декількох видів;

◾ у самостійно приготовлену суміш повинні бути додані заздалегідь придбані в аптеці вітаміни і мінерали;

◾ суміш повинна бути протертою, однорідною - приготування можливо тільки за допомогою міксера або кухонного комбайна;

◾ суміш повинна бути постійно теплою;

◾ необхідно готувати їжу безпосередньо перед годуванням, тобто 5-6 разів на день, в той час як процес відновлення після інсульту займає від декількох тижнів до декількох місяців.

З огляду на всі вимоги, краще використання готових спеціалізованих сумішей, так як вони не вимагають тривалих витрат часу і сил для приготування.

Зондове харчування: необхідні пристрої

Для зондового харчування рідкими готовими до застосування сумішами необхідні: сама суміш, зонд і система для введення харчування. Остання потрібна для того, щоб суміш з ємності з харчуванням потрапила в зонд. Система для введення харчування являє собою порожнисту сполучну трубочку, яка зовні виглядає як звична «крапельниця».

Важливо! Ніколи не використовуйте звичайні "крапельниці" для введення харчування. Для цих цілей підходять тільки спеціалізовані системи для введення.

Які бувають зонди?

◾ Зонд - тонка порожниста трубочка, яка вводиться через ніс в шлунок або кишківник.

◾ Існують зонди для короткострокового (до 3 днів) і довгострокового (до 7 тижнів) використання.

◾ Для пацієнтів з неврологічними захворюваннями використовуються зонди довгострокового застосування, так як вони виготовлені зі спеціального матеріалу: пацієнт їх практично не відчуває, слизові не пошкоджуються.

Переваги зондів Нутритьюб

◾ Матеріал - м'який гнучкий поліуретан - гарантує відсутність дискомфорту і пошкоджень слизових, пролежнів.

◾ Рекомендовані для тривалого зондового харчування, до 7 тижнів.

◾ Компактний роз'єм, до якого підключається система для введення живлення.

Які бувають системи для введення харчування?

Для неврологічних пацієнтів використовуються гравітаційні системи для введення харчування, тобто не потрібне додаткове обладнання.

Рідкі готові до застосування суміші можуть бути в різних упаковках: пластиковий контейнер, пластикові пляшки з широким горлом. Тому існують системи для введення, сумісні як з пластиковим контейнером, так і з пляшками.

Роз'єми на всіх ємностях з харчуванням, а також пристроях для його введення стандартизовані. Це означає, що всі виробники роблять їх однаковими і виключена ситуація, коли компоненти системи не підходять один до одного.

Где купить Нутрикомп?