Лечебное питание при онкологических заболеваниях

Швидкий пошук продукту

Вибрати категорію або підкатегорію

Чому лікувальне харчування важливе для пацієнтів з онкологічними захворюваннями?

Онкологічне захворювання і різні методи його лікування можуть в значній мірі впливати на обмін речовин і приводити до виснаження і ослаблення організму.

Навіть на ранніх стадіях злоякісна пухлина - це захворювання, яке впливає на організм в цілому. Як клітини самої пухлини, так і клітини організму у відповідь на зміни, що викликаються пухлиною, можуть виділяти різні речовини, що порушують обмінні процеси. Такі порушення призводять до ослаблення хворого, знижують його можливості боротися із захворюванням. Під їх впливом у онкологічних пацієнтів можуть розвиватися анорексія (відраза до їжі), інверсія смаку, нудота, запори або проноси, хронічна втома, анемія, депресія, зниження маси тіла. Сукупність цих ознак називається синдромом кахексії-анорексії.

Описано безліч різних механізмів розвитку виснаження хворого на рак. В цілому, в організмі відбувається перебудова для максимального харчування пухлини з усіх доступних джерел: відбувається розпад жирової і м'язової тканини, неадекватне використання енергії, яка надходить з продуктами харчування. При цьому виснаження прогресує незалежно від зовнішнього харчування. Ступінь порушення обмінних процесів залежить від стадії пухлинного процесу.

Виснаження організму-це не тільки симптом, що впливає на якість життя пацієнта. У пацієнтів з синдромом кахексії-анорексії знижується тривалість життя і погіршуються загальні результати лікування, при цьому зниження виживаності пропорційне ступеню виснаження. При порушенні харчування значно підвищується ризик розвитку ускладнень хіміо-та променевої терапії, а також післяопераційних ускладнень. Некоректне харчування може служити причиною передчасного припинення курсів комбінованого лікування, зниження ефективності проведеної терапії.

Распространенные заблуждения о питании и раке

Поширені помилки про харчування і рак

Стабільна вага далеко не завжди є гарантією відсутності порушень обміну речовин. Деякі онкологічні пацієнти можуть навіть набирати вагу, незважаючи на прогресуюче захворювання, але при цьому відбувається тільки збільшення жирової тканини, в той час як м'язова тканина продовжує втрачатися, втрата білка і дефіцит енергії продовжується. Це пов'язано з тим, що порушується розпізнавання організмом витрати енергії в порівнянні з її надходженням.

Це найбільш поширене і найбільш небезпечне судження. Голодування загрожує розвитком серйозних ускладнень, зниженням якості життя і погіршенням загальних результатів лікування. У міжнародних рекомендаціях з лікувального харчування зазначено, що воно абсолютно безпечне для онкологічних пацієнтів і не призводить до погіршення результатів лікування. Важливо знати, що лікувальне харчування є необхідним методом терапії.

Нудота і відсутність апетиту, викликані онкологічними захворюваннями або хіміо - і променевою терапією, не є нормальними захисними реакціями організму. Нудота-це патологічний стан, що вимагає активного лікування. Нудоту часто супроводжує виснаження організму і вона є не протипоказанням, а показанням для використання лікувального харчування, з яким пацієнт може отримати необхідні йому речовини для підтримки сил у боротьбі із захворюванням. При вираженій нудоті і блювоті перед прийомом харчування рекомендується застосовувати протиблювотні препарати.

Лікувальне харчування не викликає нудоти і блювоти. Нудота і блювота викликані самим захворюванням або проведеним лікуванням. У таких ситуаціях необхідна консультація лікаря і проведення протиблювотної терапії. Поживні суміші є важливим компонентом лікування і можуть допомогти швидше впоратися з розвиненим станом. По можливості їх використання не слід переривати.

Лікувальне харчування необхідно застосовувати тривалий час. Серйозне виснаження неможливо скорегувати за кілька днів лікування так само, як і важку інфекцію не можна вилікувати 2-3 прийомами антибіотиків. Мінімальні курси лікувального харчування розраховані на регулярне застосування протягом декількох тижнів. Тоді можна судити про ефект проведеної терапії.

Лікувальне харчування містить всі необхідні поживні речовини, які присутні в звичайних продуктах харчування, тільки в легкодоступній для організму формі. Воно не навантажує печінку і легше для засвоєння. У пацієнтів з недоліком харчування порушена робота шлунково-кишкового тракту, через що своєчасно відновити харчовий баланс прийомом звичайних продуктів неможливо.

Харчування до, під час і після хіміо-та променевої терапії

Нудота, блювота і діарея частіше за все зустрічаються, як прояв ускладнень хіміотерапії. До 70 % пацієнтів, які отримують хіміопроменеву терапію, відчувають значущу втрату ваги.

Хоча багато пацієнтів не відчувають ускладнень під час перших курсів хіміо-променевого лікування, ризик їх появи в подальшому зростає. Порушення харчування може служити причиною зміни схеми терапії, впливати на результати лікування, знижувати якість життя. Дуже важливо використання лікувального харчування для пацієнтів, яким планується проведення тривалих курсів лікування. Починати підтримуючу живильну терапію необхідно, не чекаючи виникнення мукозитів, ентеритів або інших ускладнень, а заздалегідь, за 7-10 днів до початку курсу хіміо-променевої терапії. Своєчасний початок може допомогти уникнути важких ускладнень і провести лікування за більш радикальною програмою, головним чином, за рахунок зниження частоти ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту.

Побічні ефекти променевої терапії в першу чергу залежать від того, на яку область тіла вона спрямована. Всі пацієнти, які проходять курс променевої терапії, можуть відчувати слабкість і втрату апетиту.

Найбільш виражені симптоми виникають при променевої терапії пухлин голови і шиї. Якщо в зону опромінення потрапляє область рота і глотки, у пацієнтів можуть виникати серйозні пошкодження слизових оболонок, зміни смаку і нюху, відраза до їжі. При променевому пошкодженні стравоходу виникають порушення ковтання, нудота, блювота, які також значно обмежують можливість нормального харчування. При опроміненні області живота і таза є ризик пошкодження кишечника, що призводить до розвитку діареї, порушення травлення, нудоті, блювоті.

Побічні ефекти хіміотерапії визначаються видом використовуваних препаратів і конкретної схемою лікування. Найбільш часто зустрічаються нудота, блювота, відраза до їжі і діарея. Особливо болісні для пацієнтів виникають в результаті лікування стоматити, мукозити, езофагіти.

Ще одним небезпечним загальним для хіміо - і променевої терапії ускладненням є придушення імунітету (нейтропенія, лейкопенія). При наявності таких ускладнень вкрай важливо стежити за підготовкою, обробкою і терміном придатності вживаних продуктів, оскільки найменше бактеріальне обсіменіння загрожує розвитком важких інфекцій. Саме тому строго рекомендований прийом продуктів, що випускаються в стерильній або обробленої в спеціальних умовах упаковці.

Лікування нутритивних ускладнень хіміо-і променевої терапії складається з трьох основних компонентів:

◾ боротьба з нудотою, блювотою, втратою апетиту,

◾ спеціальна дієта,

◾ вживання легко засвоюваних нутрієнтів, в першу чергу, білків і енергетично багатих жирів і вуглеводів.

Боротьба з нудотою, блювотою, втратою апетиту

Єдиний ефективний метод боротьби з нудотою і блювотою — призначення спеціальних протиблювотних препаратів. Їх застосування повинно проводитися тільки під контролем лікаря.

При втраті апетиту може бути ефективним застосування спеціалізованого лікувального харчування: Нутрікомп Дрінк Плюс, Нутрікомп суп овочевий.

Напої Нутрікомп - це повноцінні збалансовані суміші, які можуть бути єдиним джерелом харчування або бути доповненням до основного раціону. Продукція Нутрікомп представлена різними солодкими і несолодкими смаками, які спеціально розроблені з урахуванням змін смакових відчуттів пацієнтів, які потребують тривалого прийому лікувального ентерального харчування.

Дієта

Основна мета дієти при проведенні хіміо-і променевої терапії-запобігти розвитку ускладнень з боку шлунка і кишечника (діареї, мукозитів і т.д.) або спробувати усунути або зменшити ці ускладнення. Слід дотримуватися наведених далі рекомендацій.
 

Збільшити споживання чистої рідини (вода, Легкі соки, чай без кофеїну тощо).

Використовувати дієту BRAT (Banana, Rice, Apple, Toast) — банани, рис, яблука, сухарі.

◾ Дотримуватися частого дрібного харчування невеликими порціями.
 

Крім того, необхідно обмежити вживання наступних продуктів:

◾ молоко і молочні продукти, тому що в них міститься лактоза (молочний цукор), який погано переноситься хворими через виникаючу ферментативну (лактазну) недостатність під час лікування;

◾ жирна їжа (погано переноситься хворими через виникаючу ферментативну (ліпазну) недостатность під час лікування;

◾ спеції і гостра їжа, алкоголь, кава та інші продукти, що містять кофеїн, тому що вони ще більше дратують і без того подразнену слизову шлунково-кишкового тракту.
 

Якщо на тлі дотримання дієтичних рекомендацій діарея посилюється, лікар повинен призначити спеціальні протидіарейні препарати. При їх неефективності додатково можуть бути призначені внутрішньовенні інфузії.

Спеціалізоване лікувальне харчування

sipfeed-teaser

Застосування лікувального харчування значно знижує ризик переривання або зміни схеми лікування. Кращим для пацієнтів, які отримують хіміо - або променеву терапію, якщо немає необхідності введення харчування через зонд, є призначення готового рідкого харчування Нутрікомп.

Спеціалізоване харчування Нутрікомп рекомендується застосовувати з моменту постановки діагнозу нутритивної недостатності і до відновлення поживного статусу після курсу хіміо - або променевого лікування. Воно також рекомендується всім пацієнтам, що проходять комбіноване лікування з приводу пухлин голови і шиї. В інших випадках призначення залежить від ступеня ризику розвитку виснаження, планованої тривалості хіміо - або променевого лікування і особливостей перебігу захворювання. Про доцільність використання лікувального харчування в цих випадках ви можете дізнатися у свого лікаря.
 

Переваги продукції Нутрікомп

◾ Невеликий обсяг - при нудоті і відразі до їжі значно легше випити маленький обсяг.

◾ Стерильність - у пацієнтів зі зниженим імунітетом це допоможе запобігти розвитку пов'язаних з харчуванням інфекційних ускладнень.

◾ Адаптовані солодкі і несолодкі смаки з урахуванням змін смакових відчуттів пацієнтів.

◾ Швидке та якісне засвоєння.

Харчування до і після хірургічного лікування

Застосування лікувального харчування достовірно знижує ризик розвитку хірургічних ускладнень у пацієнтів, які втратили більше 5 % ваги з часу перших проявів захворювання. При цьому особливо важливо почати застосування харчування до операції з метою зміцнення імунітету і поліпшення стану пацієнта. Для цього застосовується харчування Нутрікомп зі спеціальним складом.

Пацієнтам з вихідним виснаженням рекомендується починати застосування лікувального харчування за 10-14 днів до планованої дати операції. Всім іншим пацієнтам лікувальне харчування призначається за 5-7 днів до операції.

Історично хірурги рекомендували тривале голодування пацієнтам після операцій на шлунково-кишковому тракті. Передбачалося, що голодування полегшує загоєння анастомозів (місць з'єднання ділянок кишечника), запобігає розвитку нудоти і блювоти. В даний час доведено, що ранній початок харчування не збільшує ризик розвитку ускладнень, а, навпаки, сприяє загоєнню анастомозів і прискоренню реабілітації пацієнтів.

У перші дні або навіть тижні після операції більшість пацієнтів страждає від відсутності апетиту. У таких ситуаціях мають перевагу суміші з великою концентрацією всіх поживних речовин в невеликому обсязі. До таких сумішей відносяться напої Нутрікомп виробництва компанії Б. Браун.

Застосування сумішей Нутрікомп дозволяє швидше відновитися після операції. У 200 мл напою міститься велика кількість енергії і легко засвоюваного білка, що відновлює зруйновані клітини; до складу входять поліненасичені жирні кислоти, які мають протизапальний і імуномоделюючий ефект, а також стимулюють апетит, внаслідок чого пацієнт починає з великим задоволенням приймати звичайну їжу. Стерильна упаковка дозволяє застосовувати суміші Нутрікомп у пацієнтів зі зниженим імунітетом.

Дозування

◾ Для додаткового харчування: 1-3 пляшки на день

◾ Як єдине джерело харчування: 6-7 пляшок на день

◾ 1 пляшка = 300 ккал + 12 г білка + вітаміни + мікроелементи

Чи є у мене дефіцит харчування і ризик виснаження?

Для визначення ступеня ризику виснаження пацієнта використовуються спеціальні анкети. Найбільш проста з них - скринінгова анкета для визначення недостатності харчування. Анкетою можуть користуватися самі пацієнти. Вона дозволяє виявити пацієнтів, яким необхідно лікувальне харчування.

1.Чи втрачали ви вагу за останні 6 місяців?

А. Ні-0 балів.

B. немає впевненості-2 бали (можна звернути увагу на непрямі ознаки, такі, як зміна розміру одягу і т.д.).

C. так (1-5 кг — 1 бал, 6-10 кг-2 бали, 11-15 кг — 3 бали, 15 кг — 4 бали).
 

2.Чи відзначаєте Ви зниження або відсутність апетиту?

A. Ні-0 балів.

B. так-1 бал.

При сумі балів 2 і більше у пацієнта є ризик виснаження і пов'язаних з цим станом ускладнень. Ризик і тяжкість стану тим вище, чим вище загальна сума балів. Незважаючи на простоту, ця шкала єдина, яка пройшла клінічні випробування і була схвалена для застосування у онкологічних пацієнтів.

Где купить Нутрикомп?